SLÄKTFÖRENINGEN COLLIANDERS FINLÄNDSKA SEKTION –
SUKUYHDISTYS COLLIANDER, SUOMEN OSASTO
Släktbrev oktober 2009
En glad sommarfest
Ny kapten på skeppet
Ett gammalt fotografi
Livet på herrgårdarna
Värdinnan Marja-Liisa Colliander med barnbarnet Siiri Colliander på släktmötet i Kalaniemi 15.8
Kloka ord:
Det kan inte hjälpas att en släktbok är ohjälpligt föråldrad redan när den trycks. Den kan inte vara en beskrivning av uet som ju förändras hela tiden. Aaro Huovila
En glad sommarfest
Släktmötet i Kalaniemi
Den 15 augusti samlades Släktföreningen Collianders Finländska Sektion hos Marja-Liisa och Martti Colliander som så generöst hade bjudit oss att komma.
Det var en härlig solig sommardag. I trädgården lyste blommor i alla färger och gårdens värdinna och värd önskade oss välkomna med en läskande saft.
På gården står en stor björk som vuxit upp i ruinen av ett gammalt torp som stått på området hundra år sedan.Marttis barndomshem som var hans mors hemgård fanns vid samma sjö på andra sidan viken.
Efter att vi hälsat på varandra och skrivit namnlappar att fästa på bröstet, fick vi gå till husets andra sida för att äta en god fisksoppa.
Den kokade i en bastugryta på gården och doftade gott. Och visst smakade den också, snart var det bara litet kvar. Liisa hade bakat bröd, riktigt surbröd av gårdens egen 40 år gamla degrot.
En härlig lunch där man umgicks flitigt med varandra i friska luften.
Sedan var det dags för årsmötet som hölls i det hemtrevliga vardagsrummet. Till ny ordförande valdes Fred Kalland som sköter uppgiften ett år framåt från o med 2010.
Martti Colliander bad att få avgå från styrelsen.
Många medlemmar önskade att man kunde få ihop till en ny bättre släktbok i praktupplaga med tiden. Kanske det finns någon som vill åta sig uppgiften att samla in material för en sådan. Inget beslut fattades i frågan.
Värdfolket hade en överraskning! Det kom spelmän till gården som sjöng och spelade för oss.
Det ryckte i benen på en och annan och vi skrattade hjärtligt åt de lustiga visorna.
Ni kan se på bilden som Jari Colliander har tagit hur spelmännen såg ut.
Martti malde kaffe i en riktig gammaldags handkvarn och så kokade han det på öppen eld. Jag kan intyga att det verkligt gott och slår vilken som helst utländsk ”latte”!
Och kan ni tänka er, Liisa hade bakat tre stora härliga saftiga jordgubbstårtor och två underbara glutenfria kakor!
Till sist gick alla in för att följa med lotteriet. Det var nu som alltid så att någon hade tur och fick vinster, medan andra fick nöja sig med att de varit med om att stöda släktföreningens ekonomi.
Småningom började deltagarna dra sig hemåt. Några hade kommit långt ifrån, Carola Law från England var på sommarsemester och ville träffa släkt som hon inte tidigare sett. Lars Colliander som bor i USA var också här på sommaren och passade på att komma av och an från Borgåtrakten tillsammans med sin bror Kim. Anja och Outi hade kommit från Uleåborg, glada att denna gång kunna vara med då resan till Kalaniemi inte är alltför lång.
Ja nog var det en fin fest! Stackars alla ni som inte kunde vara med!
Tuomaanniemi säljer mjöl av alla sorter; vete korn, råg och havre. Det finns många sorters mjöl att välja mellan; handmalet, sammanmalet flingor och hela korn.
Om du råkar fara på E 4 mellan Konginkangas och Viitasaari så vik in vid Kalaniemi vägskäl och far till Marja-Liisas butik. Adressen är Mäkiahontie 7. Där kan du köpa mjöl och nybakat bröd. En trevlig pratstund och en kopp kaffe får du på köpet.
Telefon till Marja-Liisa Colliander: 05469412,
Släktföreningen Collianders finländska sektions styrelse år 2010.
Ordf. Fred Kalland, Lauttakatu 19, 45700 Kuusakoski, ekonom Jari Colliander, Lotta Colliander, Veli-Pekka Colliander, Eila Höytölä, Maarit Rainamaa, Kati Bondestam, suppleant Jouko Colliander revisorer: Veli Colliander, Minna Nikkilä
Fred Kalland, Lars Colliander, Marja-Liisa Colliander, Marja-Leena Kalland
Ny kapten på skeppet
På släktmötet i Kalaniemi valdes Fred Kalland till ordförande för Släktföreningen Collianders finländska sektion. Han har de senaste åren deltagit i släktföreningens verksamhet och haft goda förslag. Som ordförande har han möjlighet att påverka ännu mera. Kanske ni undrar över namnet Kalland. Freds mor hette Colliander och var dotter till major Ernst Colliander, men hette Kalland som gift.
Vi är numera ganska många som är Colliandrar fast vi har andra namn. Antingen har vi bytt namn vid giftermålet eller så har vår mor eller mormor gjort det. Det är svårt att hitta alla Colliandrar om man håller sig till spinnsidan. Vi måste själva hålla oss framme och vara stolta över namnet.
Det är just spinnsidan som har blivit litet styvmoderligt behandlad i Släktboken från år 2002. Därför är jag verkligt glad över att många Collianderdöttrars familjer hört av sig.
De Colliandrar som var i Kalaniemi tyckte att det skulle vara fint om man kunde trycka en ny släktbok med bilder och mera historia. Det förstår jag och tycker också att det skulle vara mycket trevligt att få en sådan bok gjord. Tänk hur fin den skulle vara med berättelser om farmor och farfar och minnen från släktmiddagar, födelsedagar, flyttningar och bröllop. Men, som jag framhållit under alla mina år som ordförande, är det inte möjligt utan släktens hjälp. Det är ni som ska skriva historier om era närmaste släktingar och titta igenom era fotoalbum. Tillsvidare har det visat sig att det inte är så lätt att få ihop sådana uppgifter. Släktboken 2002 består till stor del av kortfattade data. Visserligen är dessa också bra att ha samlade inom en pärm så att man i framtiden kan ha en uppfattning om släkten Colliander. Jag hoppas att ni snart kan få kopior av det material som samlats in efter 2002. Arbetet med en mer omfattande bok lämnar jag till någon annan.
Det har varit mycket givande att vara ordförande. Jag har lärt känna många härliga Colliandrar. Styrelsen har varit till stor hjälp och samarbetet har varit fint. skärskilt tackar jag Maarit för översättningsarbetet. Jag önskar att ni yngre skulle komma med och blåsa friska vindar i styrelsen.
När jag nu avgår, lämnar jag inte över rodret på ett sjunkande skepp eller ett skepp i storm, utan ett skepp som i sakta medvind stävar mot nya mål. Kati Bondestam
Ett gammalt fotografi
Här ser du sex bröder Colliander. Fyra är redan klädda i militärrockar trots att de knappast mer än tonåringar. De yngsta har ryska skjortor på sig. Alla ser de mycket allvarliga ut. Fotografiet är taget omkring 1880 när den äldsta brodern var ca.18 år gammal.
Pojkarnas far var Major Carl Viktor Olivier Colliander (1833 – 1885) Han arbetade bl.a. på garnisonerna på Sveaborg och i Tavastehus. Som militär fick han sitt levebröd, men vantrivdes. Han ville hellre måla. Hans hustru hette Johanna, född Gripenberg (1832-1891). Hon var senator Sebastian Gripenbergs äldsta barn. (Han fick 17 barn varav 11 levde till vuxen ålder.) Johanna flyttade med sin man till de olika garnisonerna och skötte om sin familj. År 1885, när de yngsta barnen ännu var i skolåldern, försvann Olivier spårlöst.
Johanna och Olivier Colliander fick sex söner och tre döttrar. Sönerna sattes alla i militärskola i S:t Petersburg för att få utbildning. Något annat hade familjen inte råd med. Pojkarna bodde på internat från 7 års ålder. De kom hem till sommar och jul.
Den äldsta sonen är Carl Sebastian (1861- 1928). År 1906 beviljades han avsked från militären med överstelöjtnants rang. 1900 avlade han lägre förvaltnings examen vid Helsingfors universitet och antogs som tjänsteman i tullstyrelsen där han arbetade i Kuopio, Helsingfors och Björneborg. Han skötte tullens varumuseeum 1905-1918 där han ordnade den växande samlingen. Han fick i uppdrag att åstadkomma en effektivare bevakning av riksgränsen till Sverige, både på Åland och i Uleåborg. Som militär och tulltjänsteman skötte han med framgång sina uppgifter. Han gifte sig med Gertrud Helander (1860-1942) och fick tre barn.
Nästa är Johannes Gottlieb (1863 – 1935). Han genomgick junkarskola i S:t Petersburg och arbetade som militär. Tog avsked som löjtnant 1890. Gifte sig med Maria Björklund i september och de reste till U.S.A i oktober 1902. Där öppnade han en arkitektbyrå och tog namnet Bergesen. De fick en son.
Den tredje pojken är Gideon Immanuel kallades Gidde (1864-1895).
Efter honom Ernst Rafael (1865-1924) Han genomgick Paulowa krigsskolan i S:t Petersburg. Vid finska militärens upplösning var han kapten. Därefter arbetade han i S:t Petersburg till 1917. Han deltog i frihetskriget och belönades med frihetskorset och fick vid krigets slut majors rang. Bodde under sina sista år i Borgå. Hans hustru hette Maria Lindgren (1869-1955) och de fick tillsammans fem barn.
Så är det Sigfrid Joakim (1869 – 1926). Junkare vid Konstantinowska militärakademin, underlöjtnant vid 1:a Transkaspiska skarpskyttebataljonen 1889, löjtnant 1893, avskedad 1904 från kadettkåren i S:t Petersburg, där han var lärare, på grund av alltför fosterländska uttalanden. Inkallades vid världskrigets utbrott och avancerade till överste. Lyckades 1918 fly över Systerbäck till Finland. Han bosatte sig i Borgå. Han hade gått i Konstakademin i S:t Petersburg där han haft Repin som lärare. I Borgå målade han akvareller som han, för att förtjäna, lät trycka och sålde som vykort. Han gifte sig med Dagmar von Schoultz (1864-1928). Hon födde fem barn.
Den yngsta på bilden är Alexander (1870 -?) Han genomgick junkarskola i Odessa. Han var sedan anställd vid ryska järnvägen i Vladivostok. Efter revolutionen hörde man inte mera av honom.
Livet på herrgårdarna
Birgitta Stjernvall-Järvi har gett ut en vacker bok om herrgårdar i östra Tavastland. Den är mycket intressant för den ger en uppfattning om gångna tider. Också Kalho gård i Hartola finns med. Den ägdes en gång av släkten Colliander. Stjenvall –Järvi har utfört en omfattande forskning och det är en glädje att få ta del av hennes doktorsavhandling. Den mycket välredigerade boken med stora bilder heter KARTANOELÄMÄÄ ITÄ-HÄMEESSÄ och kan rekommenderas som present!
Beställ av Pauli Leino 0400202442 eller pauli.leino@luukku.com
Gratulationer ï¶ï¶ï¶ï¶ï¶
till Niklas Colliander som har vunnit Finlandia-skidmästerskapet och annars också varit väl framme i skidtävlingar. En ny skidsäsong börjar. Lycka till i fortsättningen!
Visste ni att det finns Colliander vin? Nils Colliander säljer eget vin i Vuokatti från mitten av juni till mitten av augusti. Du kan skriva till nils.colliander@vuokatinviini.fi och höra dig för om du kan beställa av detta exklusiva vin.
Skön höst önskas alla Colliandrar, små och stora! Kati B.
Frimärken, frimärken!
Nu har du igen möjlighet att köpa 1 klass frimärken med det finländska Colliander vapnet. De kostar 1.50 € st. och kan beställas av Kati Bondestam, tel. 0443140339 eller
Kati.bondestam@welho.com
Vill du få släktbrevet?
Anmäl då din nya adress om du flyttar. Om du däremot INTE VILL få släktbrevet så kan du anmäla det till Kati. Om du får ett svenskt brev fast du vill ha det på finska så ska du också säja till.
Ur höstlig resejournal
Hotellet ska stängas,
bassängerna tömmas,
spjälgardinerna täcka fönstren,
den sköna trädgården vänta på höstregn.
Och vi ska stiga upp ur de varma salta vågorna,
leta reda på våra tjockaste plagg,
flyga hem till frost och snöslask.
Viola Renvall ur Ibland om kvällarna –
SNART KOMMER SNÖN!
Text: Kati Bondestam