Stäng

Släktbrev hösten 2008 Finländska sektionen

Tillbaka till: släktbrev

SLÄKTFÖRENINGEN COLLIANDERS FINLÄNDSKA SEKTION –
SUKUYHDISTYS COLLIANDER, SUOMEN OSASTO

Släktbrev hösten 2008

– Årsmötet i Tavastehus
– Släktbokens förbättring
– Årsmötet i Stockholm 18.10.2008
Till årsmötet i Tavastehus for jag i god tid för att hinna gå till Tavastehus slott före den gemensamma lunchen. Det var bra för slottet är intressant. Där har man blottlagt olika byggnadsskeden. Det allra äldsta är från 1200-talet då det var en mindre fästning. Senare har Tavastehus fått större betydelse och slottet byggts på. Efter att fungerat som fängelse i många år, är de många rummen vackert restaurerade. Nu finns där tre väl bevarade våningar. Där finns också en utställning över Tavastehus historia med fornfynd som belyser livet som det tedde sig i trakten för ca 1500 år sedan till förra århundradet. Just nu pågår en specialutställning om den autonoma tiden, Lejonet och Örnen. Jag fäste mig vid hur enorm utvecklingen inom de flesta områden var på 1800-talet. På slottet träffade jag också andra Colliandrar som hade kommit från Jyväskylä för att se på slottet. Restauranten Seiska där årsmötet hölls, ligger på ett kasernområde mitt i stan. Det är ett gemytligt trähus och vår lilla grupp på 10 personer kunde äta lunch i ett trevligt, lugnt och ljust rum.

På årsmötet som hölls efter lunchen diskuterades livligt hur rättelserna och tilläggen för släktboken skulle göras. De flesta tyckte att en helt ny bok skulle tryckas när bidrag med fotografier och personhistorier kommit in. Då skulle också alla små fel rättas till. De som nu varit aktiva och sänt in hela släktutredningar skall inte tro att det var onödigt. Jag kommer att kopiera dem och skicka till alla som nu får släktbrevet.
Boken från 2002 realiseras och kan köpas för 15 €. Postning ingår.

Så varskodde jag de närvarande medlemmarna och styrelsen om att ordförandeposten i den finländska sektionen är ledig fr.o.m. hösten 2009 och det samma gäller sekreteraren.
Var och en som två ggr i året kan ge litet tid till Collianderföreningen är lämpliga kandidater. Jag har träffat så trevliga människor under min tid som ordförande och lärt känna Colliandrar som jag aldrig annars skulle ha kommit i kontakt med. Utan en bra sekreterare kan inte en styrelse fungera. Nu skulle det vara bra om yngre krafter tar i. Du har alltså tid att fundera och hitta en lösning till nästa årsmöte.

Här kommer också inbjudan till mötet i Stockholm. Det ordnas nu så centralt i hopp om att många från Finland skall komma dit. Så jag hoppas verkligen att du som talar svenska ska ha intresse av mötet. Du vill ju gärna ha aktivitet på svenska och vill hålla kontakten med Colliandrarna i Sverige. Nu har du möjlighet! Jag skyndar mig att få iväg detta korta brev för att du ska kunna beställa biljett till Sverige i tid!

Det bara regnar och regnar, men jag hoppas ändå att du orkar hålla humöret uppe och vänta på ljusare dagar.
Med vänlig hälsning,
Kati Bondestam Bobäck 10.9.2008
Kaunis vanha tiiliseinä Hämeen linnan pihalta

Text: Kati Bondestam

Tillbaka till: släktbrev