Stäng

Släktbrev december 2012 Finländska sektionen

Tillbaka till: släktbrev

 

SUKUYHDISTYS COLLIANDER, SUOMEN OSASTO

SLÄKTFÖRENINGEN COLLIANDERS FINLÄNDSKA SEKTION

Släktbrev december 2012

En härlig pepparkaksdoftande väntan på julen!

Tiden har igen gått så snabbt och nu är det hög tid att berätta om årets händelser. Vår största utmaning var att bjuda in Colliandrarna från Sverige för att hålla ett gemensamt årsmöte med dem. Kati Bondestam hade ju på släktföreningens 40-års jubileum i Stockholm i oktober 2010 bjudit dem välkomna till Finland. På våren planerade vi programmet med allt möjligt roligt som vi skulle kunna göra tillsammans och underströk stolt den finska exotiken. Vi skickade inbjudningsbreven till föreningen i Sverige och väntade ivrigt på reaktionerna. Samtidigt fick också alla finländska Colliandrar en inbjudning.
När anmälningstiden var ute märkte vi till vår besvikelse att inte en enda kommit från Sverige. Vi hoppas ändå att någon gång kunna hålla ett gemensamt årsmöte eller ett annat möte tillsammans. Från Finland kom 22 personer till årsmötet 11.8.2012.

I år hölls årsmötet i Jyväskylä och det var mycket lyckat både vad gällde programmet och vädret. Ett stort tack till alla medverkande. Vår sekreterare Elina Lehtinen bad att få avgå då hon börjat studera. Till ny sekreterare valdes Maria Salminen från Jyväskylä. Maria berättar nedan om sig själv, sin familj och om årsmötet.

Pasted Graphic 2
Till styrelsen för finländska sektionen hör: Ella Hirsiaho, ordf., Maria Salminen, sekr. Kati Bondestam, Jari Colliander, Eila Höytölä, Elina Lehtinen, och Veli-Pekka Colliander.

I år har Släktföreningens tidning – Images Vocis Colliander ledsamt nog inte utkommit, men tillsammans med vår flinka sekreterare gjorde vi en sida för oss på FACEBOOK som ni kan besöka PÅ ADRESSEN: Facebook.com/colliandersuomi.
Gå snarast och titta på bilderna från sommarens årsmöte och gilla. I skrivande stund är vi redan 11. Det är ändå inte meningen att Facebook skall vara en ersättare för Släktbrevet, det är bara ett nytt sätt att dela med sig av bilder och berätta om vår verksamhet. Där kan också ni dela med er till andra Colliandrar av livets stora och små händelser.

En dag råkade jag en representant för en gren av släkten Colliander i Jyväskylä som inte finns upptagen i den nyare släktboken. Hon hade inte ens hört om föreningen. Fruns förfader finns ändå i bokens första del. Samtidigt har redan två familjer av samma släktgren blivit medlemmar i föreningen. Vi välkomnar naturligtvis nya medlemmar till vår verksamhet.

Nu börjar vi planera följande sommars årsmöte. På förra mötet diskuterades ivrigt var i Finland vi skulle mötas nästa gång och Borgå vann största intresset. Hoppas vi möts där. Om du är från den trakten och vet om trevliga ställen och har goda idéer så var snäll och ta kontakt!
I slutet av brevet finns en giroblankett för medlemsavgiften för år 2013 som är 20 € och du minns väl att det är för alla som har samma adress. Du kommer väl ihåg att meddela om adressförändringar och andra familjehändelser till oss!

Här följer våra kontaktuppgifter:

Ella Hirsiaho
Maria Salminen
Tammitie 26
Mäkikatu 5
40420 Jyskä
40630 Jyväskylä
+358 (0)40 5773108
+358 0)407411294
ella.collianderinsuku@gmail.com maria.collianderinsuku@gmail.com

Glädjerik Jul och ett riktigt gott nytt år 2013!
Jag hoppas vi ses på sommaren vid en trevlig samvaro.

Ella Hisiaho

Hej, jag är den nya sekreteraren!

Förra sommaren när mina kusiner Ella och Elina föreslog att jag skulle bli föreningens sekreterare i Elinas ställe, blev jag ivrig. Jag tycker det är trevligt att ha kontakt med släkten och nu skulle jag få träffa Ella, min favoritkusin sedan barndomen, litet oftare. På släktmötet i augusti blev jag sedan vald. Ni hittar mig i släktbokens andra del på tabell XI, 223bec – 223be. Jag bor med min man och två pojkar(1.5 och 3.5 år) i Jyväskylä, Kypärämäki.

Pasted Graphic 3
Den nya sekreterare Maria och pojkar Väinö och Paavo.
Redan före jag blev vald började jag mitt jobb med att dela ut namnlappar till släktmötets deltagare.

Med vänlig hälsning,
Maria Salminen

Åsmötet i Jyväskylä

När det var gjort och alla hälsat på varandra följde vi Savutupas värd som med en koskälla kallade oss till huvudbyggnaden som också var vår möteslokal. Efter mötet som hölls i god anda, samlades vi till en riklig måltid i angränsande rum. Samtalen surrade runt mig och jag märkte till min glädje att det var lätt att bekanta mig med mina nya släktingar och det fanns mycket att prata om med var och en. Särskilt roligt var att klargöra släktskapet genom att helt konkret visa vilken plats man hade på släktträdet. Samtalet skulle ha fortsatt, men det var dags att gå ut i det vackra sommarvädret. Igen följde vi koskällan på en kort vandring runt Savutuvan Apajas fina samling av gamla lador, skjul och strandbodar. Vi bjöds in i ett rökpörte från tiden då Mellersta-Finlands stora skogar hörde till Tavastlands nyttjandemarker och männen vistades långa tider på sina jakt-och fiskefärder. Numera är Savutuvan Apaja ett omtyckt ställe för bröllop och andra festligheter.

Sedan förflyttade vi oss till Kuokkala herrgård. Hundra år sedan byggdes den ståtliga huvudbyggnaden av en fabriksägare. En tid har den använts som BB. Många jyväskyläbor har fötts där. Numera är den pietetsfullt restaurerad och fungerar som museum och kulturcentrum. Varje rum är inrett med tidsenliga möbler och på väggarna hänger konst av finska mästare från början av 1900-talet. Vi drack lemonad i solskenet på gården och som avslutning vandrade vi runt och beundrade den välskötta trädgården.

Dagen var verkligen lyckad och jag njöt stort av allas sällskap. Nästa sommars mötte blir säkert lika lyckat!

Kati och Maria

Skärmavbild 2013-01-20 kl. 20.28.26
OBS! Ovanstånde inbetalningskort gäller endast om man vi gå med i Finländska sektionen av släktföreningen Colliander för att gå med i den svenska se under ”Vad får medlemmar”.

Text: Kati och Maria

Tillbaka till: släktbrev